20.09.2012 | Без рубрыкі

Sverige fick ett svar från kampanjen “Låt oss vara belarusier!” (+video)

Sverige fick goda nyheter från Vitryssland (Belarus): den belarusiska storsäljande animerade filmen “Låt oss vara belarusier!” finns nu på svenska. Filmens skaparna hoppas att animationen ska vara ett bra exempel på interkulturell kommunikation mellan de europeiska länderna, en lockande form av att berätta om Belarus för svenska folket. Snart blir det möjligt att titta på den tecknade filmen vid www.budzma.org. Översättningen gjordes av Tatsiana Bauder och redigerades av Claudia Cederholm . Det är den fjärde översättningen av denna animerade film (tidigare kom den ut på ryska, polska och engelska).

Tatsiana Bauder är en aktiv informatör om den belarusiska kulturen i Sverige och kurator för belarusiska kulturfestivalen i Helsingborg. Hon är chef för företaget som är verksamt inom de kulturella och affärsmässiga kontakter mellan Skandinavien och Östeuropa. Översättningen av låten till filmen var en hederssak för Tatsiana. Den tecknade filmen i svensk version blev en annan tegelsten i väggen av de kulturella förbindelserna mellan de två länderna och bidraget till den tecknade filmen i allmänhet som utvecklar sig dramatiskt snabbt  på det internationella planet.

Den animerade filmen har just “kommit tillbaka” från den japanska festivalen HIROSHIMA 2012, där regissören Julia Rudzitskaja presenterade den för de ledande experterna i världens animation. Det bör noteras att bara 67 filmer ut av 2600 har gått genom urvalet för att bli visade vid festivalen. Lika sträng var tävlingen för den speciella visningen och filmen fick äran att representera Belarus. Bland animationsfestivaler är evenemanget i Hiroshima en av världens topp-10 i antal besökare och ingår i topp-5 när det gäller antal visade filmer.

Enligt Julia Rudzitskajas uppriktiga erkännande är “att vara med i Hiroshima inom tävlingar och visningar en stor ära och belöning.” Nu ser animeringen fram emot att delta i tävlingar vid festivaler Tindirindis (Litauen) och Klik! (Holland) samt i sändningar vid mediacentret av festivalen Cannes Corporate Media & TV Awards (Österrike). Dessutom fortsätter rotationen i den fjärde omgången av de tecknade kortfilmer vid kanalenEurochannel, som sänder över hela världen.

Den tecknade filmen har fått internationell framgång tack vare reklamistens Julia Liasjkevitjs kreativitet, Julia Ruditskayas kreativa arbete, Alexander Pomidoraus soundtrack (skapad av Liavon Volski) och teamarbetet av kampanjen “Låt oss vara belarusier!”. Den tecknade filmen har blivit en social nödvändighet och framkallade en känsla av stolthet för sitt land hos de flesta tittarna. Den visade gemensamma värden, verkliga historiska hjältar och bidrog till förstörelsen av de negativa mönstren.

Den kulturella kampanjen Låt oss vara vitryssar! bidrar till att övervinna splittringen av det belarusiska samhället genom att stärka den nationella identiteten. Den animerade filmen med samma namn skapades för att avskaffa stereotyper om den belarusiska “toleransen” och tron ​​att belarusiernas historia börjar först 1917. Under ett år av filmens ”liv” har den blivit ett kännetecken för Belarus i världen och samlat sammanlagt mer än 1 miljon visningar på olika videodelningar.


Дадаць каментар

*

*

Апошнія навіны

Яндекс.Метрика